Våra nyheter

Bra säsong för Anton Ivarsson

24 mars, 2022 |
24 mars, 2022 |

Skidskytten Anton Ivarsson som Granit Teknikbyrå sponsrar är precis klar för säsongen och säger så här när vi träffar honom på kontoret:

Grattis till en 7:e plats på JVM och att vara den enda startande som sköt fullt, det måste kännas bra?

-Verkligen! Jag hade haft Covid innan tävlingen så åkmässigt visste jag inte exakt vad jag stod men jag hoppades på bra skytte inför tävlingen. Det blev min första tävling att skjuta fullt på och att det blev just på JVM är känns toppen.

Vad har varit säsongens höjdpunkt?

-Att se att jag har utvecklats mycket som skidskytt även fast det har varit en lite strulig höst och vinter med Covid och sjukdom. Att få åka i väg med mina kamrater i utvecklingslandslaget och tävla internationellt har var väldigt givande.

Vad känner du att du har utvecklat i år?

-I det stora hela har jag blivit mycket jämnare som skidskytt. Jag har fokuserat mer på skyttet, jag har kanske inte tränat mer timmar på vallen än tidigare men jag har försökt höja kvalitén i min skytteträning.

Hur ser dina personliga målsättningar ut?

-Jag sätter mina mål säsongvis vilket underlättar för min motivation då jag lägger fokus på en säsong i taget. Målen jag sätter är på saker jag vill förbättra, inte i tider eller resultat. Det är svårt att påverka hur duktiga andra är så jag fokuserar på mig själv och det jag kan påverka. Men ett övergripande mål för säsongen var att få åka JVM i USA.

Och hur ser det ut för nästa år?

-Jag vill utveckla och förbättra min åkning, vi har en väldigt bra träningsgrupp med många duktiga skidskyttar så jag hoppas att vi kan hjälpas åt att sporra och förbättra varandra.

Hur har det varit under att tävla och leva som idrottare under pandemin?

-Inte så jättestor skillnad ändå skulle jag säga, jag har tränat på som vanligt men mina studier har varit hemifrån vilket i säg varit ganska bra just för att inte riskera att bli sjuk.  Det har fungerat bra men ibland så har det varit lite långtråkigt att inte träffa så mycket folk. För tävlingsdelen har det inte varit så stor skillnad. Det har varit mindre folk på tävlingarna och att man suttit av mer tid inne mellan tävlingarna.

Nu när pandemin förhoppningsvis är över, har man fått mer eller mindre bacillskräck?

-Kanske lite, men av någon konstig anledning så är det oftast när man försöker undvika att bli sjuk som man just drar på sig någonting. Jag har alltid varit noggrann att försöka undvika att till exempel bli förskyld. Men nu om man suttit på ett flyg och någon hostat så är det klart att man ryckt till, men man inte kan göra så mycket mer än att tvätta händerna och ha på sig ett munskydd.

Hur mycket tränar du?

-Planen var 650 timmar konditionsträning över säsongen, men pga.  sjukdom så jag landade in på ca 600 timmar. Under vintern tränar jag ungefär 6–10/vecka och under sommaren då det är intensivare med veckor upp till 25 träningstimmar.

Hur många resdagar på ett år betar du av?

-Det bli ganska många dagar! Under Vår -och sommar är det mycket träningsläger så där är jag borta i ungefär två månader. Under vintern är det tävling varannan helg och beroende vart tävling är så är man där 1–3 dagar innan.

Nu är säsongen precis avslutad så vad händer nu?

-Generellt så brukar jag toppa formen under våren men just nu är formen lite sviktande då jag nyligen varit matförgiftad så det känns rätt bra att säsongen nu är slut så att jag kan få lite tid att återhämta. Fyra veckors ledighet väntar med återhämtning och lite valfriträning. Sedan i början på maj drar det igång igen. Inledningsvis med intensiv konditionsträning över sommaren sedan är det dags att börja slipa på detaljerna inför nästa säsong.

Fler nyheter